donderdag 20 mei 2010

Als kunst de metro neemt...in Brussel




Op reis door de grootste ondergrondse kunstgalerij van Brussel, metrostation 'Georges Henri' verschijnt het kunstwerk van pottenbakker Piet Stockmans (1940). Ook dit werk kenmerkt zijn voorkeur voor wit en kobaltblauw, porselein en orde, maat & ritme en weerspiegelt gevoeligheid, intuïtie & verbeelding. Wat ik zelf zo leuk vind is dat het materiaal porselein ingezet is om in deze muurcompositie de wind te verbeelden. Niet het eerste spul dat in je op komt om verderlichtheid & beweging te creëren. Toch lukt het prima


De reeks van blauwe puntvormen roepen het beeld op van het opvliegen, het klapwieken en de snelheid. Het heet dan ook ''t is de wind' (1992). De volgende keer dat ik in Brussel ben, ga ik zeker kijken!

donderdag 13 mei 2010

Kunstenaar Marcel van Eeden (1965) zegt:





"de enige manier om het leven zinvol te maken is zeggen dat het leven zinloos
is".


Marcel van Eeden is gefascineerd door de dood. Hij tekent alleen maar afbeeldingen na van voor zijn geboorte, van voor 22 november 1965. 'Want de tijd voordat je bestaat ben je eigenlijk ook dood' zegt de kunstenaar. In zijn gedachtengang is dood geen treurige mededeling.



Ook heeft hij jarenlang één tekening per dag op zijn weblog gepubliceerd. Ik bekeek ze niet alledagen, omdat ik dat doen niet wist. De tekeningen hadden altijd hetzelfde liggende formaat en hij zei altijd van linksboven te beginnen en rechtsonder te eindigen. Vanaf 22 mei is er in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam een getekend beeldverhaal te zien



woensdag 12 mei 2010

Ronald Clyne voor Folkways



Ronald Clyne (1925 - 2006) heeft meer dan 500 covers voor Folkways (platenlabel) ontworpen. En daarmee het label zijn identiteit gegeven. Knap is dat hij in eenvoudige beeldtaal en zonder complex kleurgebruik meteen in 'n oogopslag de essentie van de hoes kan verbeelden. In dit boekje een overzicht van zijn werk.










vrijdag 7 mei 2010

Fotoboekveiling Botterweg duurt nu nog twee dagen en 23 uur



Straatbeelden van Parijs in de jaren 30 van fotograaf Brassai. Fotoboekveiling Botterweg Amsterdam

Wie draagt dit speltje?




Tadaaa, mocht je ooit de kans krijgen om in die auto te rijden, dan is dit het speltje dat je draagt.

Delage D8 120S Aero Coupe Pourtout 1937



Tjonge, da's nog eens een auto: bouwjaar 1937.


Op konninginnedag bijbehorend speltje gevonden in rommelwinkeltje: op een speldenkussentje met héél véél meer rare automerkspeltjes. Voor de gein op marktplaats gezet, bleek het hartstikke zeldzaam te zijn. 'n hele subcultuur van mannetjes hing aan de telefoon of stuurden 'n mailtje vanuit Duitsland: " gerne soll ich diese bekommen". Vanuit rechtvaardigheidsgevoel het systeem 'wie het eerst komt, het eerst maalt' systeem gehanteerd (fijn dat zoiets bestaat). En speltjes-verzamel-mensen blij gemaakt : - )