zondag 12 juni 2011

Kraamcadeau: wikkeldoek voor Alix

Nodig:
- 2 keer 100 x 100 stof, die mooi bijelkaar passen;
- 3.70 m band van 2 cm breed;
- Splijtgaren in een passende kleur

Doen:
Knippen uit beide stoffen omslagdoek 95 x 95 cm.

En daarna:
Stik de omslagdoeken met goede kant op elkaar, laat 'n stukje open om te keren. Keer de omslagdoek en zoom de opening dicht. Stik het band smal op de kant 3 cm vanaf de buitenrand op één kant van de omslagdoek. Borduur met een volle draad splijtgaren; festonsteken van ongeveer 1 cm om de buitenrand.

zaterdag 4 juni 2011

Artisjok met citroen

Snij de steel vlak onder de artisjokbol af. Pluk de dikke buitenste bladeren van de artisjok af en gooi ze weg. Snijd de bodem met een klein scherp mes zodat hij vrijkomt, snijdt vervolgens de artisjok verticaal doormidden. Schraap het 'hooi' van de bodem en verwijder wat van de paarse binnenste blaadjes zodat er een holte in het hart van de artisjok ontstaat. Wrijf de artisjok zo snel mogelijk in met citroensap om verkleuren te verkomen en leg ze in een kom met koud water.

Zet de artisjok in een pan, voeg het sap van 2 citroenen, de uitgeperste schillen en royaal zout toe. Voeg zoveel water toe dat de artisjok tot op 3 cm van de bovenkant in het water staat. Laat 't op laag vuur 20-35 minuten koken, zorg dat ze ze steeds onder water blijven (laat het deksel op de pan of vul het water steeds aan). Prik met een mes in de onderkant om te controleren of ze gaar zijn. 't moet helemaal zacht zijn. Schep de artiskjok uit de pan en laat 't 5 minuten uitlekken.

Met dank aan Yotam Ottolenghi, 'Plenty'.

vrijdag 3 juni 2011

Muis en meer


Gezien in Centre Pompidou


tentoonstelling 'Paris-Delhi-Bombay',


Dit boeiende kunstwerk laat scherp de tegenstelling zien tussen de Westerse weggooi mentaliteit versus het recyclen van spullen in Azie.

zaterdag 14 mei 2011

Eer de boeren!






Jim Denevan organiseert ook maaltijden op akkers van boerderijen aan lange (vaak ook cirkelvormige) tafels in de buitenlucht. Doel van de feesten: de boeren en hun producten eren.

Kunst in de buitenlucht





































De Amerikaanse land artist Jim Denevan maakt al 17 jaar over de hele wereld kunstwerken in de buitenlucht. Ze bestaan tot het moment dat de natuur ze weer laat verdwijnen.






zondag 10 april 2011

American Hotel




Emaile bordje dat ooit aan de gevel van het American Hotel, Amsterdam heeft gehangen.

woensdag 6 april 2011

Hooikist


Er zijn mensen die beweren dat het ontwerp van deze hooikist van Piet Zwart is. Met het argument dat het ontwerp doet denken aan een kabelhaspel die hij bedacht heeft voor Nederlandsche Kabelfabriek Delft. En ook de typografie van de sticker: 'Bruynzeel Koksmaat'; onderstreept dit vermoeden.


De hooikist is een kist gevuld met hooi waar je pannen in plaats om het eten verder te laten garen, zonder dat het aanbrandt en bovendien energie zuinig.



zondag 13 maart 2011

Veronica transistor radio




Onder de dekens met een oordopje luisterend naar je lievelingszender in de 70-er jaren. Met je eigen Veronica radio. Reeds bij aankoop al afgestemd op jouw favoriete radiopiraat. Leuk voor de fans!

Cadeautje van Kyteman?



Kytecrash in de bek van de leeuw op Mariaplaats
gevonden. 's zaterdagochtends in alle vroegte toen ik naar de bakker fietste, dacht eerst iemand anders zijn cadeau te vinden, maar het briefje was anomiem en duidelijk voor de gelukkige vinder! Vroeg me af hoeveel meer van deze cd's in Utrecht verstopt zijn door Williewonka? Als het van jou afkomt; Kyteman? Bedankt!

zondag 6 maart 2011

Kunst

Wat we willen
Momenten
Van helderheid

Of beter nog: van grote
Klaarheid

Schaars zijn die momenten
En ook nog goed verborgen

Zoeken heeft dus
Nauwelijks zin, maar
Vinden wel

De kunst is zo te leven
Dat het je overkomt
Die klaarheid, af en toe

Martin Bril, 1959 -2009

zaterdag 26 februari 2011

Intarsiakistje




Thorn Prikker werkt ruim twintig jaar samen met de houtkunstenaar Albert Schulze in Hannover. Deze vakman heeft zich gespecialiseerd in het maken van intarsia of maquetterie. Een techniek waarbij het oppervlak van een houten voorwerp of meubel motieven worden gesneden, die vervolgens met een andere houtsoort of met metaal, ivoor of parelmoer wordt opgevuld.
Het levert een 'mozaiek' op van verschillende exotische houtsoorten (of andere materialen), in een patroon van geometrische ornamenten.

Johan Thorn Prikker





'Zeg hem dat kunst niet het hoogste is dat het nog veel beter is een goed mensch te zijn...'.


(Thorn Prikker 1892)


Woorden van een enthousiaste, hardwerkende man die alle vormen van oppervlakkigheid en onrecht veroordeelde, zich niet altijd aanpaste en geen respect voor autoriteit had.
Zijn werk laat zich ook niet classificeren, bestaande uit schilderijen, tekeningen, grafiek, textiel, meubelen en monumentale stukken. Veelzijdig en bewonderenswaardig.

woensdag 23 februari 2011

Schada



Wie kent het bordspel Schada?

Het is bedacht door een Rotterdammer, Jan Boogert, in 1937. Het spel is een combinatie tussen dammen en schaken.

Het leuke is dat het bord (zonder pionnen) een mooi lijnen effect geeft. Visueel mooi en decoratief.







In 1941 is het spel uit de handel genomen, waarom is onduidelijk.

zondag 30 januari 2011

Satsuma


















Japans aardewerk, werd gemaakt van type klei die gevonden en verwerkt werd in de Japanse provincie Satsuma, in de 18de en 19de eeuw. De theepot met 4 kopjes en (helaas) 3 schoteltjes gekocht (vermoedelijk gemaakt tussen 1910 - 1930) in een curiosawinkeltje, viel meteen op door zijn opvallende verschijning. De afgebeelde mannelijk figuren staan erop met wapperende haren. De gesuggereerde beweging van de wind in de rug is erg knap gedaan. In combinatie met een draken, slangen en veel goudluster is het een theesetje om vrolijk van te worden!

zondag 23 januari 2011

Bijenkorf, Eindhoven



Een gevelsteen van keramiek, die je als 'pen rest' kan gebruiken. Alle werknemers van de nieuwe Bijenkorf in Eindhoven kregen dit bij de opening op 18 maart 1969. De Italiaanse architect, Gio Ponti, kwam in juni '64 al naar Nederland om de sfeer van Brabant en Eindhoven op te snuiven. En om te praten; praten over wat de Bijenkorft wilde en wat de Bijenkorft moest. In samenwerking met de Nederlandse architect Th. H. A. Boosten, werd in '64 het ontwerp aan college B&W voorgelegd, en per 1 januari 1967 kwam de goedkeuring.