zaterdag 13 november 2010

Levine



Vanaf 1955 - 1974 heeft steendrukkerij De Jong een serie experimenten in druk op het gebied van grafische vormgeving: beeldende kunst, architectuur, muziek en literatuur uitgegeven.


De Amerikaan Levine heeft als uitgangspunt dat kunst gebruikt moet kunnen worden. Hij wordt geinspireerd door de technologie, de massaproductie en de Amerikaanse 'consumer society'. Het fotoboek 'House' heet Michiel vandaag gevonden op de boekenmarkt en omvat een werkplan voor een beeldhouwwerk of monument. 'Degene die het boek in bezit krijgt, zou moeten trachten een van de monumenten te verwezenlijken in een schaal die tot verhouding staat tot de ruimte die hij daarvoor te beschikking krijgt. Hij kan dit alleen doen of in samenwerking met een groep. Wanneer hij zijn werk aan het monument heeft voltooid of er genoeg van heeft, wordt hij verzocht foto's ervan te verzenden, 181 Mottstreet, New York, New York 10012, U.S.A.'


Werk aan de winkel!


zaterdag 6 november 2010

Boeren

Even de boeren onder de aandacht brengen, hoor! Grote bewondering en respect voor deze stoere zelfstandig ondernemers. Gedreven mensen die vol passie het boerenbestaan leven. In het Centraal Museum loop ik altijd even langs dit schilderij van Charley Toorop.

dinsdag 2 november 2010

Save the music industry: Beluga Recordings



Super mooi optreden Black Gold 360 gezien in Utrechts Archief in het kader van No Label. Verrassend mengeling van: groovy, jazz, electro geeft een dromerige sfeer, waar ook de VJ beelden mede voor zorgen. Perfecte manier om de zondagmiddag mee door te brengen met daarna een bockbiertje op het terras van de Rechtbank.

Via Beluga Recordings is het album te downloaden. Helemaal voor niks! En ook Reviews zijn daar te lezen.

zondag 17 oktober 2010

Manifest van het Wolkenliefhebbersgenootschap


Wij geloven dat wolken ten onrechte in een kwaad daglicht staan en dat het leven aanzienlijk schraler zou zijn zonder.


Wij beschouwen wolken als poëzie van de natuur en als haar vruchten die het eerlijkst zijn verdeeld, want iedereen heeft er altijd en overal een fantastisch zicht op.


Wij beloven oprecht ons standvastig en verbeten tegen het 'blauwehemeldenken' te verzetten. Het leven zou onvoorstelbaar saai zijn als we dag in dag uit moesten opkijken naar een onbewolkte monotonie.


Wij spannen ons in mensen erop attent te maken dat wolken de stemmingen van de atmosfeer tot uitdrukking brengen en gelezen kunnen worden als de stemmingen van een individu.


Wolken zijn zo vanzelfsprekend dat hun schoonheid nauwelijks meer wordt opgemerkt. Ze wornde overgelaten aan dromers, maar ze waarnemen is voor iedere ziel als een geneeskrachtige zalf. Bovendien zal ieder die oog krijgt voor de vormen die erin te ontdekken zijn, zich kunnen verheugen in een flinke besparing op de nota's van de psychotherapeut.


Daarom roepen we tegen iedereen die oren heeft om te horen:


Kijk omhoog, verwonder je over hun ongrijpbare schoonheid en leef het leven met je hoofd in de wolken!



Uit ´De Wolkengids, Wolken in de geschiedenis, wetenschap en cultuur´, van Gavin Pretor Pinny.

zondag 10 oktober 2010

Zag jij misschien...

...zag jij misschien dat ik naar jou,
dat ik je zag en dat ik zag hoe jij
naar mij te kijken zoals ik naar jou
en dat ik hoe dat heet zo steels,
zo en passant en ook zo zijdelings
dat ik je net zo lang bekeek tot ik
naar je staarde en dat ik staren bleef.
Ik zag je toen en ik wist in te zien
dat in mijn leven zoveel is gezien
zonder dat ik het ooit eerder zag:
dat kijken zoveel liefs vermag.

Joost Zwagerman
Uit: Tot hier en zelfs verder (2005)
De Arbeiderspers

vrijdag 24 september 2010

Niet missen: videokunst van Stansfield & Hooykaas

Elsa Stansfield en Madelon Hooykaas experimenteerden al met audiovisuele technieken toen de mediakunst nog ik de kinderschoenen stond, begin jaren zeventig.
Hun installaties hebben geen perfecte verschijningsvorm dat men vaak van videokunst verwacht, maar juist een spirituele inslag. In 2004 overleed Stansfield. Hooykaas zet hun
gedachtengoed alleen voort.
Nu te zien t/m 31 oktober in de Ketelfactory in Schiedam.

Laserkraft 3D - Nein Mann




Leuk, leuk: old school liedje!

zondag 12 september 2010

ITSABONI

Spontaan die dag in Deventer; mijn oude thuishaven beland. Na eerst een wandeling langs de IJssel, door de smalle winkelstraatjes op zoek naar brocante & zoete herinneringen. En natuurlijk een biertje in stamkroeg De Heks, bleek Slowlands al in volle gang.

Jaaa, wat leuk; loop ik meteen op het festivalterrein Yael tegen het lijf! 13 jaar geleden elkaar voor het laatst gezien; samen afgestudeerd op de Kunstacademie in Kampen, veel verhalen op te halen. Haar ITSABONI collectie verkocht ze op een kraam; want 'n mazzel, zag ik een super mooie ITSABONI armband en tas: en die zijn nu van mij :-)
Dankjewel, Yael!

donderdag 9 september 2010

Van stekje tot krukje



Naast 'slow food' bestaat er nu ook zoiets als 'slow furniture': meubelen waar je even op moet wachten tot je ze echt kunt gaan gebruiken. 'Grown Furniture'; via de website van Engelsman Christopher Cattle kun je een mal bestellen, bijvoorbeeld voor een krukje. Het werkt als volgt: in elke poot plant je kleine boomstekken, het geheel zet je in de tuin. De stekken groeien dan volgens de vorm van de mal. Na vijf jaar zijn de meeste houtsoorten stevig genoeg om wat gewicht te dragen, en kun je er een zitting op maken. In de tussentijd kun je het zien als een variant op 'n soort van 'herfststukje'.

zondag 29 augustus 2010

De Terp






Eenzaam en trotst staat een hagelwit kerkje op het hoogste punt van een geluidswal in een Vinexwijk. Een erg geslaagd voorbeeld van hoe kunst in de openbare ruimte ook kan zijn.

zaterdag 14 augustus 2010

Times Square to Art Square

Justus Bruns wil een Art Square creëren. Het project heeft de werktitel: "Times Square to Art Square "; verander alle reclamebillboards op Times Square in New York City, het theater van het kapitalisme, in een museum voor de kunsten.
Het leuke is dat met dit plan écht social media ingezet wordt. Bruns liep al een tijdje met het idee rond, tot hij eind vorig jaar een website bouwde waarmee het project werd gelanceerd. 'iedereen begon erover te twitteren en al snel hing de New York Post aan de lijn'. Alle aandacht deed Bruns besluiten een serieuze poging te wagen het plan te realiseren. Samen met een club van 8 enthousiastellingen werd er een stichting opgericht, die moet tientallen miljoenen dollars verzamelen om de billboards op Times Square een halve dag kunst te laten vertonen.
Hoe pakken ze dat aan? Via publiciteit 'Als we miljoenen mensen bereiken die via Twitter en Facebook onze website vinden en daar 1 dollar doneren, dan kan 't lukken! Of als we Lady Gaga één keer kunnen laten zeggen dat ze Times Square to Art Square steunt dan zijn we binnen' #nrcnext.

donderdag 5 augustus 2010

Banksy






Dé kunstvorm in Londen van dit moment? Banksy : Streetart! De geboren en getogen Londense beeldhouwer stuurt je direct naar de wijken Shoreditch en Hoxton: lekker rondlopen daar en je vindt er een oude metrowagen op een gebouw. Dat is ook gewoon een kantoor. Even verderop een inmmens drie meter grote smiley op een verpletterende auto #nrcnext.


Zou het graag zelf willen zien, maar 'n weekend je London zit er voorlopig niet in. Banksy bezit ook een niet commerciele webshop. Waarvan je spullen af mag plukken, zolang het maar niet commercieel is. Kan ik toch 'n ansichtkaartje met 'groeten uit London' sturen aan iedereen. Komt in de buurt van vakantiegevoel.


zaterdag 17 juli 2010

Praat mar Frysk









Fryske webshop en campagne is een permanente


actie die als doel heeft Friezen bewust te maken van hun tweetaligheid, waarbij het gebruik van de Friese taal wordt gestimuleerd. Een aantal bekende Friezen heeft zich daar belangeloos opgegeven ambassadeur voor het Fries, waaronder Doutzen Kroes en Foppe de Haan.




In Friesland wordt steeds minder Fries gesproken. Het gekke is Frysk is mijn moedertaal, en ik praat het graag met zus, broer, heit en mem. Wellicht lijkt het haast een 'familie-onderelkaar-taal' te zijn want zodra ik in Friesland in 'n supermarkt ben of op een terras iets bestel; schakel ik meteen over naar Nederlands. Hmm, hoe werkt dat precies? Ik ben mij bewust van het bijzondere van de taal, maar ga er vaak vanuit dat mijn gesprekspartner niet Friestalig is. Terwijl ik in hartje Friesland ben! Zonde, toch? 'n gemiste kans: en de doodsteek voor het voorbestaan van de taal! Dus nu even zonder bescheidenheid: ik bin Trots op Fryske taal; en praat 't mar faak!

zaterdag 3 juli 2010

Framboos



Frambozen geven mij het ultieme zomergevoel: 's ochtends voordat ik op mijn fietst stap; pluk ik 2 à 3 framboosjes als ontbijt; fris en fruitig van de struik. Blijken zo ook nog eens ernorm gezond! Zo blijkt het vruchtje een geneeskrachtige stof te bevatten, die in die hoeveelheden tot nu toe in geen enkel ander voedingsmiddel is gevonden. Waarschijnlijk komt de stof voor in sommige geneeskrachtige Chinese kruiden, aldus onderzoekers.

Frambozen bevatten naast de geneeskrachtige stof ook per gram ook tien keer meer beschermende anti oxidanten dan bijvoorbeeld tomaten, stellen de wetenschappers. De anti oxidanten neutraliseren de agressieve moleculen in het lichaam en voorkomen celbeschadigingen. Ongeveer de helft van de antiocidantwerking van frambozen wordt veroorzaakt door ellagitannines. Die vind je in kleine hoeveelheden in aardbeien, en verder eigenlijk nergens, zegt onderzoeker Beekwilder.

Desondanks al die positieve dingen is de framboos niet erg populair en dat komt vooral dat ze behoorlijk aan de prijs zijn. Dit powerfruit is in vergelijking met andere vruchten relatief duur en komt daardoor beperkt op de markt. Daardoor zijn er maar weinig mensen die van de gezonde werking gebruik kunnen maken. Ik zeg, iedereen een eigen frambozenstruik! ´`n framboos a day keeps the doctor away´

zaterdag 19 juni 2010

Hark & Sleg van Rotterdam Connectie



Hark en Sleg zijn twee boerenbroers met een baard die nog nooit van het erf zijn geweest. Hoewel ze aan elkaar zijn verknocht, mogen ze elkaar ook graag op de kast jagen. Ze kunnen elkaars grappen en grollen matig waarderen. En dan klinkt het 'Niet leuk!' 'Ja, maar ik had je wel!'. De broers vertellen verder en zingen ook over de liefde en het leven; in een combinatie van melancholie en humor. Best lachen met Hark & Sleg, pretentieloos vermaak en waar we ook nog een paar wijsheden meekregen: 'als de leeuweriken zwijgen, gaan we regen krijgen' en 'draait de vaars zijn aars naar het zuiden, vanavond zal het onweer luiden!'. Klopt helemaal in de Oerol sfeer : -)





dinsdag 1 juni 2010

Atypyk: letterlijk of figuurlijk?
















Webshop met grappige invalshoek: 'what you see is what you get'; maar dan net anders. Van die spullen die je helemaal niet nodig hebt, maar waar je wel even bij grinnikt. Leuk dus!

Tom Kha Kai: "powersoep"


Heel goed soepje als je even een extra boost kunt gebruiken:

3 cm laos (galanga) of 1 theelepel gemalen laos;
1 stengel sereh;
2 groene pepers;
1 kipfilet (of handjevol garnalen);
4 limoenblaadjes;
4 dl kokosmelk;
3 eetlepels vissaus;
1 volle eetlepel suiker;
1 kippenbouillontablet;
1 dl limoensap;
4 takjes koriander.


Bereiden: laos schillen. Sereh in lengte en breedte halveren. Pepers in lengte halveren, zaadjes verwijderen. Kip in reepjes snijden. Limoenblaadjes een beetje kneuzen. Kokosmelk in pan vermengen met 1 dl water, laos, sereh, pepers, kip, limoenblaadjes, vissaus en suiker en geheel langzaam aan de kook brengen. Bouillon tablet erboven verkruimelen. Ongeveer 4 minuten zachtjes laten koken. Limoensap erdoor roeren en van vuur af koriander erboven fijn knippen. En geniet!

donderdag 20 mei 2010

Als kunst de metro neemt...in Brussel




Op reis door de grootste ondergrondse kunstgalerij van Brussel, metrostation 'Georges Henri' verschijnt het kunstwerk van pottenbakker Piet Stockmans (1940). Ook dit werk kenmerkt zijn voorkeur voor wit en kobaltblauw, porselein en orde, maat & ritme en weerspiegelt gevoeligheid, intuïtie & verbeelding. Wat ik zelf zo leuk vind is dat het materiaal porselein ingezet is om in deze muurcompositie de wind te verbeelden. Niet het eerste spul dat in je op komt om verderlichtheid & beweging te creëren. Toch lukt het prima


De reeks van blauwe puntvormen roepen het beeld op van het opvliegen, het klapwieken en de snelheid. Het heet dan ook ''t is de wind' (1992). De volgende keer dat ik in Brussel ben, ga ik zeker kijken!

donderdag 13 mei 2010

Kunstenaar Marcel van Eeden (1965) zegt:





"de enige manier om het leven zinvol te maken is zeggen dat het leven zinloos
is".


Marcel van Eeden is gefascineerd door de dood. Hij tekent alleen maar afbeeldingen na van voor zijn geboorte, van voor 22 november 1965. 'Want de tijd voordat je bestaat ben je eigenlijk ook dood' zegt de kunstenaar. In zijn gedachtengang is dood geen treurige mededeling.



Ook heeft hij jarenlang één tekening per dag op zijn weblog gepubliceerd. Ik bekeek ze niet alledagen, omdat ik dat doen niet wist. De tekeningen hadden altijd hetzelfde liggende formaat en hij zei altijd van linksboven te beginnen en rechtsonder te eindigen. Vanaf 22 mei is er in het Nederlands Fotomuseum Rotterdam een getekend beeldverhaal te zien



woensdag 12 mei 2010

Ronald Clyne voor Folkways



Ronald Clyne (1925 - 2006) heeft meer dan 500 covers voor Folkways (platenlabel) ontworpen. En daarmee het label zijn identiteit gegeven. Knap is dat hij in eenvoudige beeldtaal en zonder complex kleurgebruik meteen in 'n oogopslag de essentie van de hoes kan verbeelden. In dit boekje een overzicht van zijn werk.










vrijdag 7 mei 2010

Fotoboekveiling Botterweg duurt nu nog twee dagen en 23 uur



Straatbeelden van Parijs in de jaren 30 van fotograaf Brassai. Fotoboekveiling Botterweg Amsterdam

Wie draagt dit speltje?




Tadaaa, mocht je ooit de kans krijgen om in die auto te rijden, dan is dit het speltje dat je draagt.

Delage D8 120S Aero Coupe Pourtout 1937



Tjonge, da's nog eens een auto: bouwjaar 1937.


Op konninginnedag bijbehorend speltje gevonden in rommelwinkeltje: op een speldenkussentje met héél véél meer rare automerkspeltjes. Voor de gein op marktplaats gezet, bleek het hartstikke zeldzaam te zijn. 'n hele subcultuur van mannetjes hing aan de telefoon of stuurden 'n mailtje vanuit Duitsland: " gerne soll ich diese bekommen". Vanuit rechtvaardigheidsgevoel het systeem 'wie het eerst komt, het eerst maalt' systeem gehanteerd (fijn dat zoiets bestaat). En speltjes-verzamel-mensen blij gemaakt : - )